Transition Town Haarlem

...de kracht van de lokale gemeenschap...

Hoi allemaal,

 

Ik weet niet of iedereen het al heeft gelezen maar ik ben even geleden in de voedsel werkgroep een topic begonnen over de mogelijkheid een stuk grond (750m²!!) te gebruiken in de texelhof in haarlem om in te richten als permacultuurtuin. Wegens de weinige reacties lijkt het erop dat dit echter niet gaat lukken! Lees het aub door en als je wilt helpen laat me snel wat weten anders gaat deze mogelijkheid aan onze neus voorbij wat heel erg jammer zou zijn!

 

hier het topic:

http://transitiontownhaarlem.ning.com/group/voedsel/forum/topics/pe...

 

groeten,

bart

Weergaven: 272

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

beste Bart,

Het lukt mij niet op korte termijn om mensen in de buurt te vinden die de kar willen trekken.

Ik hoop dat je dit initiatief blijft voortzetten, ook in 2012.

groetjes, Truus

Hoi Truus,

 

Bedankt voor het rondvragen. De kar trekken hoeft ook niet, ik ben er mee bezig een heel plan uit te werken, alleen een paar extra handen bij het implementeren ervan zouden fijn zijn, maar ik denk dat ik die wel ga vinden te zijner tijd.

 

groeten,

bart

Het ziet er allemaal positief uit op het moment. Ik ben afgelopen week naar prewonen gegaan met een budget en ga begin januari horen of ze het grotendeels gaan finincieren, wat erg fijn zou zijn en het wel op lijkt!

 

Ik zou graag willen vragen of er hier mensen zijn die verschillende kruiden en groente zaden hebben waar ze er een aantal van kunnen doneren aan de tuin. Ik heb via spullenlenen.nl al de eerste zaden gescoord, maar ik kan nog een groot aantal gebruiken. Via deze weg kan ik de kosten proberen te drukken en natuurlijk recyclen van zaden. Als hier alles gaat groeien kunnen jullie natuurlijk hier langskomen om wat zaden te scoren!

Als je wat hebt stuur me een bericht dan kijk ik even of ik die al heb of niet.

 

alvast bedankt!

 

bart

beste Bart,

Ik bewaar pompoenzaden om te sturen naar Afrika, maar deze keer kan ik ze ook bewaren voor Texelhof. Op dit moment heb ik een handvol zaden van 1 pompoen liggen.

Verder ben ik ook graag bereid een bedragje van 25 euro te storten om zaden te kopen, zodra dit concreet aan de orde is. Tel dit maar op bij je begroting. Ik ben blij dat het zo goed gaat, groetjes, Truus

Hoi Truus,

 

Wat voor pompoen is het? als het een oranje is die je meestal ziet hier krijg ik er al een aantal van opgestuurd dus die kan je voor afrika bewaren, ik wil nog wel een butternut pompoen bij de verzameling hebben. Dat je een donatie wilt doen is geweldig, dankjewel! Als het zover is laat ik het horen.

 

groeten,

bart

Hoi Bart,

Ik heb nog een zakje butternut pompoen zaadjes liggen, het is wel al heel oud, dus misschien willen ze niet meer kiemen. Maar omdat je ze toch moet voorzaaien zie je dat snel genoeg. Verder heb ik nog zaad van rode melde en boomspinazie. Je kunt ook frambozenplanten krijgen en daslook.

Na wat bureaucratie en wachten is het nu toch zeker dat het project kan beginnen, dit is als er genoeg mensen zijn die mee willen doen! Tot dusver zijn het dieuwke en in 1e instantie 3 mensen uit de straat, waarvan 1 heeft afgezegd omdat hij geen tijd heeft, een ander tot eind juni ook niet kan door trouwen en op huwelijksreis gaat en daarna gaat kijken of ze wat tijd heeft. Dat houd nog maar 1 iemand uit de straat over naast mij dan. We hebben met zn 3en komende maandag overleg, en daarna met pre-wonen. Ik ben alleen bang dat pre wonen een groep van 3 mensen weinig gaat vinden en bezorgd is of we dit wel met zijn 3-en kunnen klaarspelen. Als er nog mensen zijn die zich geroepen voelen... graag!

 

Het zou zonde zijn nu we eindelijk groen licht hebben gekregen het door te weinig interesse niet door gaat!

 

 

beste Bart,

Ik moest net vanmiddag aan je denken. Dus je bent back in town en actief. Fantastisch. Kunnen wij je helpen bij het werven en vinden van medewerkers? Ik geloof niet in gebrek aan interesse. Ik geloof wel dat heel veel mensen een duwtje nodig hebben, de NUDGE... Kun je nog een keer concreet beschrijven wat je plan is, wat nu de stand van zaken is en wat je van mensen verwacht die mee willen doen? Soms willen mensen graag een concrete taak, zodat zij weten waar zij aan toe zijn. Heb je een bericht geplaatst in de wijkkrant? Je kunt een tuin-ochtend of -middag plannen en aankondigen in de Haarlemse huis-aan-huis bladen. 

Hoi Bart,

Truus heeft goede acties beschreven om mensen betrokken te krijgen, de weekkrantje zijn echt heel belangrijk en in schalwijk is een echt wijkmagazine!  De praktijk wijst ook uit dat als je eenmaal begint dat omwonenden je zien en mee willen gaan doen. Je kunt ook bij de moestuinen aan de rand van Schalkwijk vragen of ze nog mensen op de wachtlijst hebben staan. Ik zal wel voor je vragen bij de poelbroektuin.

Hoi Bart,

Ik heb de adressen van 3 mensen die voor een moestuin op de wachtlijst staan die je mag benaderen. Neem maar even contact met mij op.

Hoi Truus en Marion,

 

Bedankt voor de ideeen. Ik heb net met het wijkblad schalkwijk bebeld en die gaan het bespreken en contact opnemen en ik denk dat ze er wel een artikel aan gaan wijden dat komt dan in juli uit.

De weekkrant ga ik ook even naar kijken deze week.

Marion, als je dat wilt vragen van de wachtlijst dat zou mooi zijn, die mensen zijn waarschijnlijk wel enthousiast om te tuinieren, dus ik hoop een aantal in een opzet zoals deze.

 

Het plan, een "permacultuur tuin" beginnen en onderhouden met mensen die het leuk vinden bezig te zijn in de tuin en of die wat willen leren over tuinieren en de natuur. Veel meer verwacht ik niet. Hoeveel tijd iemand eraan kan besteden is aan ieder zelf wat voor hun mogelijk is. Dit is natuurlijk voor iedereen verschillend.

Als je maar 1 uurtje per week kan is dat ook prima, of als je alleen je (bio) groenafval opspaart en soms komt langsbrengen maak je ons ook blij.

In het begin zal ik zelf waarschijnlijk alles managen, maar ik dacht er ook aan om mensen die wat meer tijd hebben en misschien ook meer kennis (maar dit is niet nodig dat kan worden geleerd), en het belangrijkst die het WILLEN, een soort van, (even een groot woord), verantwoordelijk maken voor een gedeelte van de tuin, een soort van manager over dat deel zijn of het je het ook wilt noemen. Ik zou het onderverdelen in Kruiden deel, groenten deel, en eetbare bos deel.  Dit kunnen ook een paar mensen per deel zijn dat hangt af van het aantal mensen. Zij houden dan specifiek dit deel in de gaten om te kijken of alles goed gaat en bijvoorbeeld bij te houden wat in welk deel van het jaar kan worden geplant. Onderling kan dan van elkaar weer worden geleerd over de verschillende delen.

 

Tot zover, schept dit wat duidelijkheid?

 

groeten!

 

hoi Bart,

Vind je het een goed idee als jij je aansluit bij het platform Haarlem Groener? Dit hebben we net vorige week opgericht naar aanleiding van de beide thema avonden in februari en maart.

Dan kun je dit verhaaltje en je oproep ook plaatsen in de Nieuwsbrief die zo nu en dan naar alle aangesloten Groene Groepen zal gaan. De wijkkrant lijkt me ook een prima medium.

groetjes, Truus

Antwoorden op discussie

RSS

© 2020   Gemaakt door Sjoerd Takken.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden