Transition Town Haarlem

...de kracht van de lokale gemeenschap...

Informatie

Voedsel

Dit is de voedselgroep van TT Haarlem.

Locatie: Haarlem
Leden: 13
Meest recente activiteit: 23 Feb 2015

Discussieforum

Permacultuur tuin in de Texelhof? 8 antwoorden 

Hoi, Ik heb net afgelopen september een permacultuur design course gedaan er heb daar erg veel inspiratie opgedaan. Tijdens de cursus dacht ik al, waar kan ik nou straks iets gaan doen hiermee…Doorgaan

Begonnen door Bart. Laatste reactie van Bart 4 Dec 2011.

Urban Agriculture in Amsterdam

Dit berichtje ontving ik van Yolanda,Ik heb het voor haar op de NING geplaatst:Onderstaande link verwijst naar het onderzoek Urban Agriculture in Amsterdam, dat mijn zoon Peter de Lange heeft gedaan…Doorgaan

Begonnen door Sjoerd Takken 7 Sept 2011.

Workshop Permaculture

Naar aanleiding van de filmavond gisterenavond plaats ik hier de link naar de getipte permacultuur cursus door BartWorkshop PermacultureDeze zomer: Permaculture Design Cursus in BoxtelVan 12 tot en…Doorgaan

Tags: Permaculture, Workshop

Begonnen door Sjoerd Takken 1 Jun 2011.

Bep Start Permacultuur opleiding 2 antwoorden 

Per 9 juni ga ik eindelijk met mijn poten in de klei;de permacultuurschool in Utrecht heeft nl ook een een lapje grond,waarop we gaan werken,weer of geen weer.Ik houd jullie op de hoogte.Dit is mijn…Doorgaan

Begonnen door Bep Barreveld. Laatste reactie van Dieuwke 13 Mei 2011.

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Voedsel om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Mara op 27 Augustus 2010 op 19.32
Dag allemaal,
Na 3 weken vakantie en 2 weken drukte heb ik al een hele tijd niets aan mijn tuin gedaan. Wel heeft het flink geregend en dus is mijn tuin nu té groen. Maar voordat ik alles uit de grond ga trekken, hoopte ik van jullie wat tips te kunnen krijgen. Misschien is er zelfs iemand van de werkgroep die het leuk vindt om eens te komen kijken en me uit kan leggen hoe ik mijn tuin beter ik kan richten?
Groetjes van Mara
ps Waarom heet deze werkgroep eigenlijk voedsel en niet tuinwerkgroep?
Reactie van Marion op 26 Augustus 2010 op 10.58
Nieuwe activiteit:

Eetbare wilde planten avond, dinsdag 14 september om 18:00
Iedereen die geïnteresseerd is in wat je zo in de natuur zou kunnen plukken wordt hierbij uitgenodigd om mee te doen. We gaan eerst ter plekke samen picknicken met door ieder voor zichzelf meegenomen eten. Neem ook een mok mee voor een wilde planten thee. Daarna gaan we met z’n allen wilde planten zoeken. Het zou leuk zijn als jullie zelf al 1 of 2 planten die eetbaar zijn bekeken hebben in een boek of op internet. Dan kun je die plant in het echt proberen te herkennen, zo leren we al doende en van elkaar. De locatie is aan de rand van de Meerwijkplas, hier is een mooie bosrand met veel verschillende planten en struiken en langs de oever is ook een droge en plaatselijk moerassige vegetatie. We komen bij elkaar bij de picknicktafel aan het einde van de Bernadottelaan. Hier is plaats voor 6 mensen aan de picknicktafel, dus misschien is het wel handig als je nog wat anders meeneemt om op te zitten.
Reactie van Marion op 28 Juli 2010 op 22.39
Impressie van de permacultuur meewerk ochtend

Binnen TT Haarlem is er veel interesse in permacultuur. Om met elkaar in contact te komen zijn we samen in de moestuin van een lid van de voedselgroep aan de slag gegaan. Hier wordt al op de permacultuur manier gewerkt. Er is eerst een uitgebreide toelichting en uitleg gegeven over permacultuur a.h.v. voorbeelden uit de tuin. Daarna zijn we nog even samen aan het werk gegaan in de tuin. Na afloop hebben we heerlijk in het zonnetje geluncht op de tuin.
Reactie van Marion op 6 Juni 2010 op 22.41
Notities bijeenkomst werkgroep voedsel 3 juni

We zijn eerst gaan brainstormen over wat we als TT Haarlem leden onderling kunnen doen.
Daaruit kwamen een aantal centrale thema’s naar voren.

1. Het zelf telen van groenten en fruit.
Hierbij leek het ons leuk om samen te werken met mensen binnen de TT Haarlem. Dit kan door samen in elkaars tuin of balkon te gaan werken, tips uit te wisselen etc.
Er was ook een idee om eventueel een stuk tuin te onderhouden (als aparte stichting) en van daaruit dan een stuk voorlichting te geven over permacultuur.
In een volgend stadium zouden we er ook de wijken bij kunnen betrekken en mensen gaan stimuleren om in hun eigen tuin of balkon zelf groenten te gaan verbouwen.

Mensen die zelf groenten willen verbouwen kunnen terecht bij een moestuinvereniging. Dit zijn meestal stukken van ca. 200 m2, voor veel mensen is dit erg groot. Een leuk initiatief binnen Haarlem zijn de doe-tuinen. Op een zestal plekken over heel Haarlem verspreid zijn er complexen met kleine moestuintjes van 25 m2. Voor meer informatie zie: http://doetuinenhaarlem.web-log.nl/

2. Eetbare wilde planten verzamelen in en rond de stad.
Hierbij denken we aan een wandeling met iemand die hier al veel van afweet en ons de planten leert herkennen.

3. Het samen verwerken van oogst.
Bijvoorbeeld samen jams, siropen of pesto maken.

We waren zo enthousiast geworden dat we op de fiets zijn gesprongen om ter plekke bij een tweetal moestuinen te gaan kijken. Daar hebben we ook samen geluncht.

Als vervolg organiseren we een gezamenlijke activiteit voor alle TT’ers die iets meer over permacultuur willen weten en de handen uit de mouwen willen steken. Zie aankondiging onder ‘gebeurtenissen’ op de hoofdpagina.
Reactie van Marion op 6 Mei 2010 op 23.17
Op de 3e workshopdag, bij het presenteren van de ideaalbeelden van Haarlem in 2030 hadden alletwee de voedselgroepen de visie van heel veel eetbare planten en bomen in de stad. In de praktijk zullen ze er ook wel al zijn, alleen waar? Op internet kwam ik de volgende site tegen, van Amsterdam staat er al veel op, het zou leuk zijn om dat voor Haarlem ook te doen.
http://wildplukwijzer.nl/
Reactie van Birgitta op 30 April 2010 op 10.16
In Santa Clara California mag McDonalds geen Happy Meals meer verkopen!
Kunnen wij dat niet ook hier in Haarlem proberen?

Santa Clara County in California has just ushered in a sad day for Happy Meals -- by banning them, along with other such promotions for unhealthy kids' meals. But this sad day for McDonald's may lead to many happier ones for all those kids who might now have a better shot at growing up with healthier eating habits. That is, if you believe the ordinance will work -- and don't think the measure is altogether out of line.
Zie ook: http://www.treehugger.com/food_health/?campaign=th_nav_food
 

Leden (13)

 
 
 

© 2020   Gemaakt door Sjoerd Takken.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden